Besinde araştırmalar

DNr. 3.5
Bitki çalışmalarımda makro elementler ile Renkli fotoğraf  tekniği arasında bağlantıyı görüp araştırmalara başladım. 


GRAFİK-020

Renkli fotoğraf tekniğinde:
Çok iyi tanıdığım ve üzerinde çalışmalar yaptığım bu teknikte R-B-G ile Additiven (toplama beyaz oklar) ve Gb-Pp-Bg ile de Subtrakriven  (Çıkarma siyah oklar) metotlarında iyi bilinen ve Gradasyon olarak tanınan renk derinliği ile besin elementlerinde kullanılan besin yapısı dikkatimi çekti.

Fotoğrafta Subtrakriven gradasyon değerinin + veya - yönde değişmesi bir rengin koyuya veya açığa gitmesine etki eder. Bu hal Azot etkisinde yaprakların koyuya veya açığa gitmesi ile uyumludur.

Gradasyon:
Renkli fotoğraf Additiven tekniğinde de (R - -) (- B -) (- - G) örnek: (30 20 15) gibi kullanılan değerler gradasyon değerleri olup bu değerlerin bitki besin ortamında örnek: N-P-K  % (15-15-15) gibi kullanılmasında yüzdenin gradasyon olduğunu tespit ettim.


GRAFİK-015

Eğer eş kenar bir üçgen çizilip orta noktası ile uçlar birleştirilirse arasındaki uzaklık birimi gradasyon birimidir. Uçların orta noktaya uzaklığı değişirse Gradasyon değerinin değişmesi demektir. Bu halde gradasyonun değişmesi, üçgen şeklinin de değişmesine sebep olacaktır. 

Besin tekniğinde:
Fotoğraf tekniğinde olduğu gibi bitki besin tekniğinde de istenilen gradasyon değerlerin verilmesi mümkündür. Bitki besinlerinin ambalajlarında görülen yüzde oranları gradasyon oranlarıdır.

İstenen gradasyona göre besin hazırlanması:
Fotoğrafta (Gold berg / Altın dağ) teorisinin acaba bitki beslenmesinde de bir bağlantısı olabilir mi sorusu üzerine yaptığım araştırmalar sırasında en iyi neticeyi yapraklarda, çiçeklerde canlılığı ve gelişmeyi (20-20-20) gradasyonunda görmüştüm ve bu yönde çalışmayı derinleştirdim. Hakkımda

NPK yapısı:
YukarIda görüldüğü gibi renkli fotoğraf tekniğinden istifade ederek isim ve renkleri değiştirdim. Burada esas olan değişen gradasyon değerleri üzerinde durmak.

İstenirse N-P-K gradasyon değerleri değiştirilebilir. Bu değişiklik altında gereken Mg, Ca ve S değerlerinin de değiştiği görülmektedir.

GRAFİK-16

Form 1`de NPK yapısında yalnız azot gradasyonun değişmesi (20 -10) ile Mg ve S değerlerinin değiştiği görülmekte (Kırmızı çizgiler)

GRAFİK-017

Form 2`de NPK yapısında yalnız Fosfor (20 -10)  ve potasyumun (20 -10) gradasyonunun değişmesinde Mg, S ve Ca değerlerinin değiştiği görülmektedir. (Kırmızı çizgiler)

GRAFİK-018

Form 3`de NPK gradasyon değerleri + yönde değiştirilebilir. NPK yapısında gradasyonların yükseltilmiş olması, Mg, S ve Ca değerlerinin de yükseldiği görülmektedir. (Kırmızı çizgiler)

Bu halde Mg, S ve Ca`da değişen gradasyon değerleri 
NPK garadasyonuna bağlı 
mutlak olması gerekenler mi ?.

Teori olarak izah edilen bu çalışmam grafik yardımı ile hazırlanmıştır. Bunların % 100  açıklanması için Pc`de program hazırlanıp kimyasal verilerin bitkiler üzerinde test edilmesi gerekir.

Bu teorilerin doğruluğunu tespit etmek için bir program hazırlayarak test çalışmalarına başladım. Besinde geliştirmeler


KAYNAK

Dr. Heinz Berger 
AGFACOLOR Theori und Praxis der Agfacolor-Photographie